Sladoled je za številne ena od najbolj priljubljenih sladic, še posebej v tem letnem času. Obožujejo ga tudi naši znani obrazi, številni pa ga jedo tudi pozimi. Čeprav so bolj za klasiko, pa radi pokušajo tudi nove okuse. Med najbolj nenavadnimi so bili sivka, bazilika, gorgonzola in limeta s poprom.
Voditeljica Jasna Kuljaj
Ne spadam med največje oboževalce sladoleda, si pa kdaj kakšnega privoščim. Najljubši okus mi je mint s koščki čokolade. Žal ga v Sloveniji zelo redko vidim. Mislim, da ga imajo v Kopru, sicer pa je to nekaj, kar sem izkusila v Italiji in kadarkoli grem tja, si ga privoščim. To je res neverjeten, takšen After Eight okus. Sama pa ga žal ne delam.
Plesalec, koreograf, trener športnega plesa in plesni sodnik Matevž Česen
Sladoled je zagotovo ena izmed mojih najljubših poletnih sladic. Rad posegam po neznanih in novih okusih, vsekakor pa me bolj prepričajo mlečni kot sadni. Najraje imam sladolede, ki vsebujejo še kakšen konkreten delček čokolade, oreščkov ali torte. Ko grešim, grešim na veliko, najslabše pa je grešiti slabo, zato sem vseeno pazljiv pri izbiri.
Pevka Damjana Golavšek
Sladoled je zame ujet trenutek poletja, ki se raztopi na jeziku. Obožujem ga – od brezčasnih okusov, kot so slana karamela, vanilja in čokolada ali od sadnih malina – do nenavadnih domislic, kot sta sivka ali bazilika. Največkrat izberem po navdihu, kot bi izbirala pesem – vsaka žlica ima svoj ritem in razpoloženje. Doma si ga kdaj pripravim iz zamrznjenih banan, jagod ali malin, a v bolj nežni, lahkotnejši različici. A nič ne premaga tistega pravega – z žlico v roki, zamrznjenim nasmehom in toplim srcem. Jem ga tudi pozimi, zavita v odejo in z mislijo na poletno sonce. Nekoč sem na koncertu sredi avgusta za zakulisje prinesla škatlo sladoleda, da se malo ohladimo med pavzo. Pozabila sem ga v kovčku, kjer je bil do konca večera. Ko smo ga odprli, je bila popolna lužica. A se nismo pustili motiti – vzeli smo žlice in ga pojedli kar kot sladoledno juho. Tudi to je bila kulinarična izkušnja.
Glasbenik Miki Vlahovič
Čeprav se bo čudno slišalo – kot nekdanji lastnik sladolednic – nisem nekakšen manijak na sladoled. Seveda ga zelo rad zmažem, a v bistvu zelo rad pokušam nove okuse. Nekoč mi je bil najboljši jogurt s figo, trenutno pa sem v fazi, ko mi je najljubši osvežujoč okus pasijonke z jogurtom in seveda vse bolj popularna pistacija. Še vedno pa mi je najbolj odpiljen okus, ki smo ga delali sami, sladoled z refoškom. Sladoled še raje jem pozimi, ker takrat še bolj uživam v njegovem okusu.
Glasbenik Urban Vidmar
Sladoled naravnost obožujem. Je ena mojih najljubših sladic že od otroštva, prav tako od mojega očeta. Poleti sta mi všeč malina in mango, ko se malo shladi, pa čokolada ali kinder čokolada. Najbolj nenavaden okus mi je bil Redbull. Ni mi bil pretirano všeč. Doma ga pripravi brat, po navadi iz sadja. Kupil je neko napravo in pride izvrsten. Tudi moje dekle ga obožuje. Sladoled lahko jem kadarkoli – temperature niso pomembne. Se pa vedno umažem z njim. Rada greva z dekletom po Ljubljani in vsaj enkrat od trikrat, ko greva na sladoled, mi pade ali na hlače ali na majico. Imam poseben talent za to, haha.
Pevec Steffanio
Sladoled je moja priljubljena sladica. Poleti ga jem vsak dan. Moj najljubši okus je vanilja. Velikokrat si privoščim lučko ježek. Spominja me na otroštvo. Doma je vedno na zalogi v skrinji. Tudi pozimi ga jem, a malo bolj redko. Tudi nove okuse redko preizkušam. Preverjena varianta je zame vedno boljša. Velikokrat pa sem se z njim tudi pošalil – ko sem ga dal komu za pokusiti, sem ga z njim namazal po obrazu.
Glasbenica Neisha
Najraje imam veganske sladolede, še najraje ga imam v sorbetu. Mleko gre težko čez moj sistem, je bilo pa drugače, ko sem bila otrok, takrat bi ubijali za 'modro nebo'.
Voditeljica Monika Tavčar
Sladoled je tista sladka poletna sladica, ki se ji res težko uprem. Čeprav imam rada klasike, kot sta vanilja in čokolada, pa cela paleta sadnih, rada pokušam tudi nove, morda celo nenavadne okuse. Še posebej, kadar potujem po Italiji. Nadvse obožujem vaniljev sladoled z bučnim oljem! Sladoleda ne pripravljam, ker je samo nekaj metrov stran od mojega doma super slaščičarna z vitrino pisanih okusov, do katere se pogosto rada sprehodim. V gimnazijskih letih pa so na poti v šolo prodajali točen sladoled na avtomat. Še ena klasika, ki bi se ji tudi danes težko uprla!
Pevka Ani Frece Križanič
Nisem ravno strastna ljubiteljica sladoleda, a včasih me vseeno premami. Zelo rada imam domače sladolede – take, ki jih nekdo pripravi naravno in z občutkom, brez industrijskih dodatkov. Na Tenerifu sem enkrat naletela na gospo, ki je delala sladoled z najbolj nenavadnimi okusi: gorgonzola, sivka, limeta s poprom … Takrat sem z veseljem pokusila skoraj vse. Doma včasih pripravim jagodni sladoled ali pa osvežilni limonin – iz limoninega soka, smetane, vanilje, sladkorja in naribane limonine lupinice. Je čudovita sladica, saj ga postrežeš v lupinici limone, kar tudi vizualno vedno navduši. Velikih količin sladoleda ne pojem – zame je bolj majhen posladek kot razvajanje. Raje imam kornete, še posebej tiste s čokolado na dnu. In včasih si privoščim klasično slovensko lučko iz otroštva – nostalgija vedno zmaga.