V prvi oddaji je domačinka Bojana Pipan skupaj z voditeljem Lovrom Prešičkom skuhala jed s sestavino, ki je zagotovo ne bi pričakovali – pripravila sta ohrovtove zvitke s tepkami.
Prge
Tepke oziroma prge so posebna sorta hrušk, ki jih je v času lakote v 18. stoletju ukazala saditi Marija Terezija. Zaradi visoke hranilne vrednosti in izjemne obstojnosti so postale nepogrešljiv del prehrane v številnih slovenskih regijah.
V Zasipu pri Bledu to tradicijo ohranjajo še danes – tudi po zaslugi odlične kuharice Bojane iz Prgarije, kot pravijo temu koncu. »Recept je povsem moj,« pravi Bojana, ki je sicer sama vzgojila ali nabrala tudi vse ostale sestavine za ohrovtove zvitke. Recept najdete tu: KLIK
Odlične v sladkih in slanih jedeh
Bojana in Lovro sta pripravila ohrovtove zvitke s prgami – slano jed, ki na izviren način združuje zelenjavo in značilno aromo posušenih tepk. Te so odlične tudi v sladicah, pri čemer ne potrebujemo dodatnega sladkorja, saj so tepke izjemno sladke.
Ko jih posušimo in zmeljemo, dobimo prgino moko, ki jo domačini uporabljajo v štrukljih, poticah in drugih tradicionalnih dobrotah.
Prgovc in cmočki – lokalni zaklad
V Zasipu pečejo tudi poseben kruh iz tepk, imenovan prgovc, iz katerega Bojana pripravlja še en biser domače kuhinje: mehke cmočke, ki jih ni treba kuhati. Ti so odlična priloga k ohrovtovim zvitkom ali drugim slanim jedem.
Slovenske kuharice, iščemo vas!
Vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica oddaja Slovenske kuharice odkriva zaklade slovenske kulinarike – od tradicionalnih receptov do drobnih trikov naših babic.
Poznate izjemno kuharico in si želite, da bi zanjo vedela vsa Slovenija? Prijavite jo (ali sebe!) na kuharice@veseljak.si.