Revija stop
One/oni

Znani obrazi obožujejo piknike

Teja Pelko
12. 5. 2025, 08.00
Deli članek:

Od žar mojstrov do »pospravljalcev« hrane

Matic Kremžar
David Urankar

Začela se je sezona piknikov. Ta sicer pri nekaterih traja vse leto, večina znanih obrazov pa žare zakuri, ko so temperature primernejše za posedanje zunaj. Znani Slovenci in Slovenke so pri jedeh dokaj klasični, saj se na žarih po navadi znajdejo čevapčiči in ražnjiči ter različna zelenjava, dva od njih pa zelo rada pripravljata morsko hrano, najraje iz lastnega ulova. Svojevrsten ulov je nekoč uspel tudi psu enega od njih.

Voditelj in maneken David Urankar
Kar zadeva »roštiljanje«, moram priznati, da je pri nas žar vedno v igri, tudi pozimi na terasi ga redno prižgemo. Doma največkrat plinskega, na morju, ko je več časa, pa tudi tistega na oglje. Za mojo specialiteto bi morali vprašati goste, zelo rad pa pripravim kaj morskega, po možnosti iz domačega ulova. Ne sme manjkati niti popečena zelenjava – čebula, melancani, paprike in bučke.

Voditelj Grega Javornik
Piknik je edini čas, ko lahko pokažem, da iz hrane nekaj znam narediti. Obvezno moramo imeti seveda na mizi kajmak, nacho sir, sezonsko zelenjavo ter kruh, pomočen v pivo in popečen na žaru. Enkrat mi je pes pojedel pladenj surovih čevapčičev, medtem ko sem šel iskat sestavine. Zato smo jedli samo ražnjiče in solato, pes je pa po začimbah smrdel še dva dni. Če dobim vabilo na žar piknik, se ga v 90 odstotkih udeležim; enkrat gurman, za vedno gurman.   

Luka Švigelj
Grega Javornik

Igralec in glasbenik Primož Petkovšek - Petko
Raje kuham, kot da sem v gosteh. A tudi ko sem v gosteh, po navadi prevzamem žar – to se meni in vsem ostalim, ne vem, zakaj, zdi normalno. Jedi pa so odvisne od tega, kje jih pripravljam – na morju, v hribih … Predvsem sem specialist za morsko hrano. Piknike imam zelo rad – ravnokar se odpravljam na vrt, kjer bom za prijateljico pripravil še zadnje tri jadranske lignje, ki sem jih imel prihranjene iz zimskega ulova, ob tem bom na žaru popekel še malo špargljev in sira za žar. Vreme je tudi lepo, tako da potrebujem samo še dobro in kakovostno kurjavo in akcija!

Špas teater
Primož Petkovšek – Petko

Glasbenik Dominik Bagola – Balladero
Žar in pikniki so pri Bagolovih bolj redkost, saj smo večinoma »grilali« v gostilni. Zato bi lahko družinske piknike preštel na prste ene roke. A vseeno imam piknike zelo rad, še posebej kot udeleženec za omizjem. Manj se postavljam ob žaru, saj moramo pianisti pač paziti na roke. Če že, najraje pečem čevapčiče ali se posvetim izbiri glasbe. Kar nekaj mojih skladb je dobrih za glasbeno podlago žaru in piknikom, na primer Toplo, Kantina in seveda Zlati časi. Predvsem pa upam, da bo ugodna vremenska napoved za koncerte in piknik spremljavo to poletje trajala čim dlje.

Primož Lukežič
Dominik Bagola – Balladero

Pevka Ani Frece Križanič
Zadnja leta, ker živimo v stanovanju, se bolj pogosto odzovemo vabilom na piknike, kot da bi jih sami organizirali. Najraje se zberemo pri mojem bratu, ki ima vse — prostor za žar, zunanjo kuhinjo, bazen in seveda strateško postavljen hladilnik. Tam se res da razživeti! Jaz po navadi prispevam s solatami, namazi in jedmi za tiste, ki ne jedo mesa — ker ni piknika, če niso vsi siti in zadovoljni. Na piknikih se znamo res razživeti: skupaj z otroki in babi plešemo na disko hite, da odmeva do vseh sosedov. Na srečo so to večinoma naši sorodniki, tako da se namesto pritoževanja raje pridružijo zabavi.

Voditelj Rudi Sieger
Zelo rad se odzovem vabilu na piknik! Vsekakor se čevapčičev iz kuhinje ne da primerjati s tistimi z žara. Jaz sem navadno zadolžen za to, da vse pojem in da nič ne ostane. Kot je moja mami vedno rekla: »Stran pa ne bomo metali!« Veselim se prijetnega druženja in dobre hrane.

Luka Švigelj
Rudi Sieger

Igralka Gaja Višnar
Na piknikih sem samo, kadar me kdo povabi in ta oseba dela žar. Ker ne jem mesa, vedno naredim solate.

Igralec Dominik Vodopivec
Vabil na piknike ni veliko, zato pa v paru z zaročenko organizirava kar nekaj piknikov za ožje prijatelje in družino. Uživam v vlogi žar mojstra in težko rečem, kaj ne sme manjkati na njem, ker je to predvsem odvisno od prehranjevalnih navad gostov. Po navadi so to čevapčiči, kakšna ribica, bučke, paprika in mlada čebula, tako da je za vsakogar nekaj. Moja specialiteta so čevapčiči, kupljeni pri točno določenem mesarju, najbolj nenavadno pa mi je bilo, kako je lahko paprika, ki je sicer ne jem, delikaten plod – kar nekaj vaje je bilo treba, da sem ugotovil, kako z njo delati na žaru. Učim se tudi še podpeke. Ko sem jo nazadnje pripravljal, sem očitno prezgodaj dal posodo na oglje, ki bi moralo tleti, ne goreti. Skratka krompir in bučke so se spremenile v oglje, meso sem rahlo zažgal, ampak pojedli smo – gostje so rekli, da je bilo tisto, kar je ostalo užitno, odlično. No, vseeno sem moral potem primanjkljaj podpeke nadomestiti z domačim hladnim narezkom, da niso ljudje odšli lačni domov.

Erazem Paravinja
Dominik Vodopivec

Pevec in igralec Luka Markus
Najraje se odzovem vabilom na piknike in tam potem pomagam s pripravo prostora ali hrane. Potem pa najraje vidim, če se skupinsko spravimo h kakšni športni aktivnosti. Najboljši piknik je seveda pri starših. Oba sta namreč strastna vrtnarja in na mizi se potem znajde najmanj 15 vrst zelenjave v obliki namazov, solat ali popečena.

Mediasepeed
Luka Markus

Revija Stop